Tips Memilih Ikan Hias Bagi Pemula

Daftarikan.com – Beberapa bulan belakangan ini populariti ikan hias naik begitu tajam. Berbagai macam jenis ikan banyak yang diburu untuk dijadikan ikan hias sebagai isi akuarium. Padahal seperti yang kita tahu bahawa tidak semua jenis ikan sesuai untuk dijadikan ikan hias. Perlu pemilihan yang selektif guna memilih jenis ikan yang tepat untuk dijadikan ikan hias.

Terdapat beberapa ciri yang harus dipenuhi oleh ikan agar bias dijadikan sebagai ikan hias. Antaranya ialah:

1. Keindahan bentuk tubuh

2. Keunikan corak warnanya

3. Ukuran tubuh yang tepat

4. Daya adaptasinya bagus

5. Ketersediaan jenis makanan

6. Mudah dipelihara

 

Petua Memilih Ikan Hiasan yang Betul di Akuarium

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih ikan hiasan untuk dicuba untuk pemula:

1. Pilih Ikan dengan Daya Tahan Yang Baik

Terdapat spesies ikan hiasan yang rapuh, mudah tertekan dan juga mudah dibunuh. Walaupun kami telah berusaha untuk menjaganya sebaik mungkin, ikan jenis ini masih mudah mati, lebih-lebih lagi jika persekitaran tidak menyokong seperti suhu udara yang terlalu sejuk atau panas atau tahap kesamarataan air juga boleh sangat menjejaskannya.

Umumnya, ikan air tawar yang habitat asalnya di perairan deras dan curam mempunyai daya tahan yang baik. Ini kerana mereka sudah biasa menghadapi persekitaran yang penuh dengan rintangan dan juga perubahan keadaan air. Supaya apabila dimasukkan ke dalam akuarium mereka boleh bertahan lama.

 

2. Pilih Jenis Ikan Berumur Panjang

Banyak ikan hidup hanya untuk beberapa bulan atau beberapa tahun, tetapi ada juga ikan yang boleh hidup sehingga beberapa dekad walaupun dalam akuarium yang terhad.

Untuk mengetahui jenis-jenis ikan yang mempunyai umur panjang anda boleh membaca artikel yang telah kita bincangkan sebelum ini dengan tajuk 4 jenis ikan hiasan yang mempunyai umur panjang. Semakin lama dia hidup, semakin lama dia dapat menemani kita setiap hari.

 

3. Pilih Jenis Ikan Hiasan Air Tawar

Tidak salah menyimpan ikan hiasan di air masin atau air payau, tetapi jika dilihat dari segi kemudahan penjagaan, maka ikan air tawar adalah jenis ikan yang paling sesuai. Pemula pun pastinya tidak akan mengalami kesukaran untuk mengekalkannya malah boleh mengusahakannya untuk dijual semula.

Ikan hiasan air tawar sangat sesuai dibuat dalam akuarium jenis aquascape dengan ekosistem yang lengkap bermula daripada ikan, siput hiasan, udang, alga, azzola, dan tumbuhan akuatik yang lain. Dengan reka bentuk dan susunan yang betul ia akan menghasilkan keindahan yang luar biasa apabila kita melihatnya, lebih-lebih lagi jika ia berfungsi sebagai tambahan kepada hiasan ruang tamu atau ruang.

 

4. Pilih Ikan Hiasan Omnivor

Ikan hiasan omnivor ialah jenis ikan yang memangsa haiwan lain dan juga memakan tumbuhan. Ikan jenis ini cenderung mempunyai pilihan makanan yang luas, jadi ia tidak boleh diberi makan pelet khas yang dibuat untuk ikan hiasan, tetapi boleh disertai dengan makanan lain seperti cacing, lumut, atau azzola.

Yang tergolong dalam ikan hiasan omnivor sangat banyak. Namun yang popular dipelihara di dalam akuarium atau aquascape ialah ikan guppy, mas koki, discus, penyapu penyapu, corydoras, molly, burung enggang, komet dan juga ikan keli hiasan.

 

5. Pilih Ikan Yang Tidak Memerlukan Pengudaraan

Pengudaraan di sini bermaksud oksigen tambahan yang dihasilkan daripada enjin pengudaraan. Oksigen sangat diperlukan untuk semua hidupan, termasuk ikan di dalam akuarium. Walau bagaimanapun, tidak semua ikan memerlukan sejumlah besar oksigen yang dihasilkan oleh aerator.

Sebab memilih jenis ikan yang tidak memerlukan pengudaraan adalah kerana ia sangat mudah untuk diamalkan oleh pemula. Biasanya seorang pemula akan berasa mudah bosan, jadi ikan tidak dijaga untuk beberapa lama termasuk dalam menghidupkan aerator. Jika anda memilih ikan yang memerlukan pengudaraan yang tinggi dan kemudian anda membiarkan aerator itu mati, maka ikan itu mudah diserang penyakit.

 

6. Elakkan Ikan Pemangsa

Perkara utama yang mendasari pencinta ikan hiasan memilih jenis ikan pemangsa adalah kerana sifatnya yang agresif atau istilah lain ganas. Semakin agresif ikan makan, semakin mereka akan menyukainya. Lebih-lebih lagi apabila memerhati ikan pemangsa yang begitu agresif semasa diberi makan, sudah tentu ada rasa puas.

Ikan pemangsa memang mempunyai kebolehsuaian yang baik dan sangat aktif. Tetapi untuk pemula ia akan menjadi kerumitan untuk mengekalkannya. Alasannya mudah, kerana ikan ini memerlukan ruang yang luas dan makanan yang banyak. Lebih-lebih lagi, kebanyakan jenis ikan pemangsa adalah ikan karnivor jadi kami perlu membekalkan keperluan makanan khas untuk mereka.

Jika anda keliru tentang ikan hiasan yang hendak dipilih untuk mengisi akuarium kosong anda, maka kami mempunyai beberapa cadangan. Antaranya ikan cupang, koi, mas koki, guppy, barbir, hantu hitam, neon tetra dan arwana. Semua ikan mudah ditanam oleh pemula.

Sekian sedikit maklumat berkaitan petua memilih ikan hiasan untuk pemula. Semoga bermanfaat bagi anda yang menceburi hobi ikan hiasan.